Methodieken

- Maatwerk 

Ieder mens is uniek en speciaal. Daarom is maatwerk vereist en verdien je een aanpak die het beste bij je past.Tijdens de behandeling wordt daarom een keuze gemaakt uit de volgende visies, disciplines en methodieken:

- EFT Emotionally Focused Couple Therapy voor Relatieproblematiek, voor het opnieuw verbinden met elkaar.Emotionally Focused Therapy

- E.M.D.R. een zeer effectieve therapie die zorgt voor een snelle manier van het verwerken van traumatiek. Laat herinneringen vervagen en de daarbij, steeds weer - bewust of onbewust opgeroepen pijnlijke emoties verdwijnen (zie E.M.D.R. ) 

Traumatherapie: naast de bovengenoemde methode EMDR wordt een trauma behandeld volgens richtlijnen zoals gebruikt in het Instituut voor Psychotrauma. Voor uitgebreide informatie zie  Meer over traumaverwerking. Deze methodiek kan worden gebruikt voorafgaand aan EMDR, of indien EMDR niet wordt ingezet, in plaats van.

Cognitieve therapie deze therapievorm onderzoekt je negatieve denkpatronen en zet deze om in realistischer denkpatronen (zie Cognitieve Therapie )

-Kernkwadranten   een kernkwaliteit is een uitdrukking van jouw wezen ( jouw innerlijke kern). Een kernkwaliteit bezielt je, geeft je inspiratie, vleugels. Je kunt er goed mee overweg. Een kernkwaliteit is niet in de eerste plaats een eigenschap, maar een mogelijkheid waarop je kunt afstemmen.

- Counseling een oplossingsgerichte aanpak. Hierbij wordt er gewerkt vanuit oplossingen en niet vanuit problemen. (zie Counseling)

Ontwikkelingsgericht coachen daarbij wordt nagegaan hoe je je bezigheden, ervaringen en problemen meer zelf kan sturen. Aspecten uit je persoonlijk leven worden in een educatief en ontwikkelingsgericht kader geplaatst. Er wordt gebruik gemaakt van Het Inzicht- Coachingspel.

Mindfulness een aandachtstraining, ontspannings- en meditatietechniek waarin Westerse en Oosterse kennis met elkaar zijn verweven en is effectief voor het bestrijden van stress en pijn.

Je komt in contact met een diep gevoel van welzijn en ontspanning van geest en lichaam, zelfs in zeer moeilijke omstandigheden.

- Transactionele Analyse een Persoonlijkheids- en Communicatiemodel dat ervan uitgaat dat je communiceert vanuit een Ouderpositie, een Volwassenepositie en een Kindpositie.

- NLP Neurolinguistisch Programmeren, een model met als uitgangspunt dat een positieve instelling en positief gestelde doelen leidt tot actief positief gedrag.

- Enneagram een persoonlijkheidstheorie van 9 types, met voor elk type een specifieke structuur met elk zijn eigen valkuilen en thema.

- EFT Emotional Freedom Techniques, een techniek die lijkt op "psychologische acupunctuur" die je emoties reguleert.

Psychodrama een rollenspel dat ingezet kan worden om bepaalde (meestal familie)verhoudingen met anderen te onderzoeken en daarmee te verhelderen (wordt vaak binnen Familieopstellingen gebruikt).

Hypnotherapie een techniek waarbij je dmv. ontspanning sneller tot je ware gevoelens toegang krijgt.

Tarot een kaartspel en hulpmiddel om vanuit een bepaalde symboliek te kijken naar het probleem.

Focussen een methodiek waarbij je dmv. van vragen focust , zodat je komt bij de werkelijke problematiek waarbij je lichaam een signaal geeft dat je op het goede spoor bent.

- Lichaamswerk bio-energetica met als basis dat spanningen zich opslaan in je lijf waardoor je lichaamsklachten krijgt, een methodiek die blokkades laat vrijkomen en doet oplossen.

Creatieve therapie met behulp van beeldend materiaal ( zoals bv. verf, gekleurd papier, potlood, krijt, klei)wordt verwerkt en betekenis gegeven aan wat er binnen in je leeft.

Schrijftherapie dmv. gerichte schrijfopdrachten kunnen vraagstukken worden beschreven en op een rij gezet, waardoor een overzicht ontstaat; dit schept helderheid en duidelijkheid.

- Levensboek In bepaalde gevallen (dit hangt van je hulpvraag en je doel af) krijg je een Levensboek mee in een van de eerste sessies, waarin je opdrachten kunt verwerken. Dit Levensboek neem je dan elke sessie mee, zodat we altijd terugkomen op het huiswerk dat in de tussenliggende periode van twee sessies is gedaan.

Huiswerkopdrachten dit is een belangrijk onderdeel van de behandeling; uit elk gesprek komen vaak een aantal opdrachten voort: doe-opdrachten (acties), leesopdrachten, schrijfopdrachten, uitbeeldende opdrachten, maar ook bv. alleen een opdracht om over iets na te denken.

 

Een recept voor geluk


1 Verbinding - Verbind jezelf met de mensen om je heen, maak tijd hiervoor vrij

2 Beweeg - Beweeg, ga wandelen of hardlopen, dans

3 Wees bewust - Wees je bewust van je omgeving en hoe je je voelt, wees nieuwsgierig

4 Blijf leren - Leer iets nieuws, doe een cursus of zoek een uitdaging

5 Geef- Doe wat aardigs voor een vriend of een vreemde, word vrijwilliger
Referenties
een client 40 jaar: Ik heb de hulpverlening als laagdrempelig ervaren, de manier van werken vond ik dik in orde. Ik voelde mij snel op mijn gemak, dat is prettig voor iemand die niet eerder " hulp" heeft gevraagd. Een ge... lees meer »